About Sander

Sander-pasfoto-size_MG_4486

Click here for English

Sander Tideman is gespecialiseerd in internationaal management en leiderschap-ontwikkeling, met een focus op het bouwen van duurzame organisaties. Dit doet hij door onderzoek, advieswerk, en bestuurs-functies van organisaties die een verschil willen maken voor een duurzame wereld.

Hij is thans directeur van Mind & Life Europe, Flow Foundation en Senior Research Associate van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, voorzitter van Education of the Heart, en bestuurder/toezichthouder bij verschillende bedrijven en stichtingen.

Na een studie van het internationale economisch recht (Universiteit van Utrecht), Aziatische rechtssystemen (School of Oriental and African Studies en Londen School of Economics) en juridische praktijk (Baker & McKenzie) in de jaren ‘80, werkte hij in de internationale bankwereld in de jaren ’90, waarvan vijf jaar als Chief Representative van ABN AMRO Bank in China (Hong Kong, Beijing en Shanghai) en drie jaar als Vice President van ABN AMRO in Structured Trade Finance en Risk Management in Amsterdam. In het nieuwe millennium legde hij zich toe op duurzaam investeren (onder meer met Triodos Bank als fondsmanager voor duurzame energie en micro-finance), alsook op leiderschap en organisatiepsychologie ten einde duurzaamheid in alle facetten te begrijpen.

Sinds 2002 werkt hij als consultant en coach voor grote multinationals en kleinere bedrijven en banken in binnen en buitenland op het vlak van strategie, duurzaamheid, team-ontwikkeling en cultuur. Daarnaast hielp Sander met de oprichting en fondsenwerving van internationale stichtingen. Als medeoprichter van Spirit in Business organiseerde hij grote conferenties op het snijvlak van economie, leiderschap en verantwoord ondernemen, waaronder de Compassion or Competition Dialogues met o.m. Z.H. de Dalai Lama. De regering van Bhutan vroeg hem te adviseren bij de vormgeving van hun economische motto ‘Bruto Nationaal Geluk’, dat leidde tot de eerste BNG conferentie in 2004 in Bhutan.

Van 2002-2007 was hij bestuurslid van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), van 2004-2006 associate van Teleos Leadership Institute in Philadelphia. In 2007 werd Sander is de medeoprichter en directeur van de Global Leaders Academy, een wereldwijd netwerk van leidinggevenden in bedrijf en maatschappij, en in 2009 werd hij Senior Fellow van de Garrison Institute in New York, waar hij onderzoek begon over duurzame economie en klimaatverandering.

In 2010 werd hij Assistant Professor bij Nyenrode Business Universiteit en startte hij een onderzoek naar ‘Duurzaam Leiderschap’. Tevens zette hij Flow Foundation op samen met Muriel Arts om dit onderzoek relevant te maken voor het bedrijfsleven. Vanaf 2014 is als Senior Research Associate verbonden aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM).

Sander is (mede-)auteur van een aantal artikelen en boeken, waaronder ‘Zakendoen in China’ (1996), ‘Duurzame Ontwikkeling in Centraal Azie(1998), en ‘Mind over Matter; van een zeepbelkapitalisme naar een economie met een hart’ (2009), ‘Sustainable Leadership’ (2013) en Compassion or Competition: Business as Instrument for Positive Change (2014).

Zijn visie is om leiders en hun organisaties te helpen hun vermogen te ontwikkelen om duurzame waarde te creëren, en de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd constructief aan te gaan. Op basis van zijn studie en beoefening van leiderschap in Azie, Europe en de VS, in verschillende sectoren en organisaties, heeft hij hiervoor een methodologie ontwikkeld. Centraal is hierbij het ontwikkelen van het potentieel dat in onze manier van denken besloten ligt – onze ‘mind’. Zo hoopt hij bij te dragen aan een meer positieve en gezonde ondernemingen en een duurzame economie.

Sinds begin jaren ’80 is hij een student van het boeddhisme en oosterse filosofie en is een bevoegd meditatieleraar. Hij leidt jaarlijks ‘leiderschapsreizen’ naar o.m. China, Tibet, Bhutan en Mongolië, om deelnemers de kans te geven de authentieke oosterse cultuur van binnenuit te ervaren.

Hij is getrouwd met Sandra en heeft drie kinderen, Louise, Laurens en Bas. Hij woont in Nederland maar voelt zich overal thuis, met name in ongerepte natuur en bergen (skien, wandelen, schaatsen – o.a. Elfstedentocht 1985).Sander at CFO daypodium3-DL-Lubbers-ST20121130_070203

Design Arnoud Smits Communicatiedesign • header image: "Song of Shambala" (detail) by Nicholas Roerich