About Sander

Sander-pasfoto-size_MG_4486

Click here for English

Sander Tideman is een management onderzoeker/beoefenaar/adviseur, met een focus op leiderschapsontwikkeling, conflict oplossing, team building, strategie consulting en duurzaamheid transities. Hij helpt organisaties om waarde voor zichzelf, hun klanten en de maatschappij te creëren (Triple Value). Dit doet hij door onderzoek, advieswerk en bestuursfuncties.

Hij is Senior Faculty bij Mobius Executive Leadership en Senior Researcher bij Business & Society Management, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, waar hij ook lid is van de Erasmus China Business Center. Hij is Founding Partner van Flow Foundation & Flow Impact Fund en lid van de raad van bestuur en executive board van Garrison Institute International.

Na een studie van het internationale economisch recht (Universiteit van Utrecht), Aziatische rechtssystemen (School of Oriental and African Studies en Londen School of Economics) en juridische praktijk (Baker & McKenzie in Amsterdam & Taipei) in de jaren ‘80, werkte hij in de internationale bankwereld in de jaren ’90, waarvan vijf jaar als Chief Representative van ABN AMRO Bank in China (achtereenvolgens Hong Kong, Beijing en Shanghai) en drie jaar als Vice President van ABN AMRO in Structured Trade Finance en Risk Management in Amsterdam. In het nieuwe millennium legde hij zich toe op duurzaam investeren (onder meer met Triodos Bank), alsook op leiderschap- en organisatie-psychologie ten einde duurzaamheid in alle facetten te begrijpen.

Sinds 2002 werkt hij als consultant en coach voor multinationals en kleinere bedrijven in binnen en buitenland op het vlak van strategie, duurzaamheid, team-ontwikkeling en cultuur. Hij deed opdrachten voor de Wereld Bank, IFC, UNDP en de Asian Development Bank. Daarnaast hielp Sander met de oprichting en fondsenwerving van internationale stichtingen. Als medeoprichter van Spirit in Business organiseerde hij grote conferenties op het snijvlak van economie, leiderschap en verantwoord ondernemen, waaronder de Compassion or Competition Dialogues met o.m. Z.H. de Dalai Lama. De regering van Bhutan vroeg hem in 2002 te adviseren bij de vormgeving van hun economische motto ‘Gross National Happiness’, dat leidde tot de eerste BNG conferentie in 2004 in Bhutan waardoor het begrip GNH in de wereld bekent werd. Sindsdien bezoekt hij Bhutan jaarlijks als begeleider van leiderschapsreizen om van GNH te leren.

Van 2002-2007 was hij bestuurslid van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), van 2004-2006 associate van Teleos Leadership Institute in Philadelphia. In 2007 werd Sander is de medeoprichter en directeur van de Global Leaders Academy, een wereldwijd netwerk van leidinggevenden in bedrijf en maatschappij. In 2009-2010 was hij Senior Fellow van de Garrison Institute in New York, waar hij een onderzoek startte over duurzame economie en klimaatverandering en mede-oprichter werd van het Climate, Mind & Behavior project.

In 2010 bracht hij al zijn ervaringen en inzichten samen in een wetenschappelijk onderzoek naar ‘Duurzaam Leiderschap’ en werd hij Assistant Professor bij Nyenrode Business Universiteit. Tevens zette hij Flow Foundation op om dit onderzoek relevant te maken voor het bedrijfsleven. Vanaf 2014 is als Sander ook verbonden aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM), en hij was van Managing Director van Mind & Life Europe van 2015 tot 2019.

Sander is (mede-)auteur van een aantal artikelen en boeken, waaronder Zakendoen in China (1996), Duurzame Ontwikkeling in Centraal Azië (1998), en Mind over Matter; van een zeepbelkapitalisme naar een economie met een hart (2009), Sustainable Leadership (2013), Compassion or Competition (2014), Gross National Happiness (2016), Business as Instrument for Societal Change – In Conversation with the Dalai Lama (2016). Zijn artikelen zijn verschenen in gerenommeerde tijdschriften zoals Wall Street Journal, The Guardian en NRC Handelsblad. 

Zijn visie is om leiders en hun organisaties te helpen hun vermogen te ontwikkelen om duurzame waarde te creëren, en de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd constructief aan te gaan. Centraal is hierbij het ontwikkelen van het potentieel dat in onze manier van denken besloten ligt – onze ‘mind’. Zo hoopt hij bij te dragen aan een meer positieve en gezonde ondernemingen en een duurzame economie.

Sinds begin jaren ’80 bestudeert hij het boeddhisme en is een bevoegd meditatieleraar. Hij leidt jaarlijks ‘leiderschapsreizen’ naar Bhutan en de Himalaya om westerse managers de kans te geven de authentieke boeddhistische cultuur van binnenuit te ervaren en toe te passen in hun werk.

Hij woont in Nederland maar voelt zich overal thuis, met name in ongerepte natuur, strand en bergen (skien, yoga, wandelen, schaatsen – o.a. Elfstedentocht 1985).Sander-LaHulpe-5Sander at CFO daypodium3-DL-Lubbers-ST20121130_070203

Design Arnoud Smits Communicatiedesign • header image: "Song of Shambala" (detail) by Nicholas Roerich